28 Mart 2016 Pazartesi
AGK ETP16 DA SUNUMDA
AGK öğretmenleri Yeditepe üniversitesinde gerçekleştirilen ETP 16 konferansında sunum gerçekleştirdi.
23 Mart 2016 Çarşamba
Tarihin tüm uzay görevlerini bu dev haritada bulabilirsiniz
Bu grafik, 1959'da gönderilen Luna 2'den 2015'teki DSCOVR'a kadar; başarıya ulaşan bütün yörünge, iniş, gözlem, yakın geçiş araçlarırını rotalarıyla beraber tek bir karede gösteriyor.
15 Mart 2016 Salı
11 Mart 2016 Cuma
10 Mart 2016 Perşembe
GÜNEŞ TUTULMASI
Güneş Tutulması nedir?
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeniay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.Güneş tutulması, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemelidir.
Güneş Tutulması Türkiye'den Ne Zaman İzlenecek?
9 Mart'ta gerçekleşen "Tam Güneş Tutulması" ne yazık ki Türkiye'den görülmüyor.
Türkiye için En Yakın Tarih
Türkiye için en yakın Güneş Tutulması tarihi 21 Haziran 2020 olarak belirtiliyor. 2020'da gerçekleşecek olan güneş tutulması da "Halkalı Güneş Tutulması" şeklinde görülecektir.
9B MOR SALKIMLI EV MUNAZARA
Çocuklugumuzda yasadigimiz kimi olaylar, gelecegimizde belirleyici derin izler birakir/birakmaz gelecekteki tepkilerimizi o gunun kosullari belirler.
8 Mart 2016 Salı
İşte dünyanın en siyah maddesi
İngiliz bilim adamları 2014 yılında dünyanın en siyah maddesi Vantablack'ı üretmeyi başarmışlardı. O zamanki haliyle dahi ışığın %99.965'ini emebilen Vantablack, rekorunu bir kademe daha yukarı çıkararak daha da siyah oldu. Öyle ki Vantablack'ın son halinin ne kadar ışık emdiğini dünyadaki hiçbir spektrometre ölçemiyor.
Geliştirici firma Surrey NanoSystems tarafından yayımlanan videoda, araştırmacılardan birisinin Vantablack ve çevresine güçlü bir lazer ışığı tuttuğu ve ışığın Vantablack üzerine geldiğinde görünürlüğünü kaybettiği görülüyor.
https://www.youtube.com/watch?v=AxG1Riw3rHc